Passiefhuis op Urk
Het eerste passiefhuis op Urk conform het ‘passiefhuis certificaat’. Een gewaagd plan in een Urker nieuwbouwwijk.
In de bocht van de straat ‘de Beug’ ligt deze moderne woning, waarin verschillende ambities en intenties zijn verwezenlijkt die passen bij de familie en het wonen van nu. Door goed naar de kern en de kaders te kijken en de wensen en grenzen te behartigen is een holistisch idee ontstaan dat haar weg naar de werkelijkheid heeft gevonden.
In onze omgeving heeft de woning voor menig dialoog gezorgd, waarbij de vraag gesteld wordt of de woning op deze plek past. “Wel…” begint dan het antwoord, “…we durven de stelling aan dat juist deze woning volledig is afgestemd op haar plek in de buurt…”.
Het ordenend principe van de woning begint met een lang lint van verblijfsruimtes richting het water. Vervolgens zijn de principes van het ‘Passiv Haus Institut’ toegepast waardoor de lint van ‘zon’-ruimtes op het zuiden liggen voorzien van grote glaspuien en dynamische zonwering. Samen met de WTW-installatie en de accumulerende zwarte natuursteenvloer zorgen deze voor een aangename temperatuur. Om de privacy te waarborgen is het lint afgesloten met een corten-staal ‘Mondriaan’ compositie. Tevens een knipoog naar de opdrachtgever die als professional staalboer is.
De wig vorm van de kavel is meegenomen in de ruimte compositie. Elke lint-ruimte heeft aan de noordzijde een steeds groter wordende ‘service-ruimte’: a). de woonkamer een piano-plek met ‘zen-tuin’; b). de eetkamer kreeg een design keukenblok en c). de slaapkamer een master-badkamer.
Elke zone is vervolgens een paar treden de grond in gedrukt om zo het zicht op de dieperliggende waterplas te vergroten en titel ‘watervilla’ waar te maken. Verder loopt het plafond - dat gedragen wordt door Mies-kolommen - op dezelfde hoogte door, waardoor de ruimtes steeds hoger worden. In de tuin is tevens de trapsgewijze ruimte-verloop doorgezet, die uitloopt in een pier die het water in steekt.
De levensloop bestendige beneden verdieping is afgetopt met een wit gepleisterde volume op de 1e verdieping. Het gezin had hier als uitgangspunt een grote centrale ‘kids-zone’ met daaromheen kleinere slaapkamers. Hier kunnen ze studeren, knutselen, werken en ontspannen. Om de eenheid te benadrukken van de ‘wit gepleisterde’ volume zijn de ramen vlak in de gevellijn gezet om zo min mogelijk schaduwlijnen te bewerkstelligen.
Als conclusie op het voorgaande dialoog is voor het publiek het zichtbaar resultaat, oppervlakkig bekeken, misschien niet direct in overeenstemming met de traditie van de omliggende buurt. Echter in het ontwerpproces weerklinkt een diepliggend verhaal van principes en ideeën dat naar onze mening meer bepalend is.
Oplevering | 2012 |
Opdrachtgever | Particulier |
Bouwkunding aannemer | Excellent Bouwwerken Urk |